zvezdica  Ana Frank

     Ana Frank je bila devojčica iz bogate jevrejske porodice koja dve godine živela u tajnom skloništu krijući se od surovih i nemilosrdnih nemačkih vojnika. Boraveći u zatvorenom prostoru u neizvesnosti i neprekidnom strahu za svoj život i život svoje porodice Ana je pronašla utehu u svom dnevniku.  On joj je bio jedini pravi prijatelj i čuvao je sve njene tajne.

    Čitajući dnevnik Ane Frank, njene misli i osećanja zapisane na stanicama,  možemo da zaključimo da je Ana bila devojčica puna vrlina. Volela je da čita i piše. Bila je pametna, dobrodušna i plemenita devojčica koja je često razmišljala o drugim ljudima čiji je život bio teži od njenog života. Skrivena od spoljašnjeg sveta mislila je da se nalazi na bezbednom mestu i osećala je grižu savesti prema onima ljudima i koje su Nemci mučili i progonili. U njenim mislima i velikom plemenitom srcu mesto su našle mnoge jevrejske devojčice i dečaci. Iako joj je bilo svega trinaest godina, razmišljala je kao zrela i odrasla osoba. Svojim nevinim dečijim očima videla je sve strahote rata i trudila se da na najbolji način razume sve što se oko nje događa i to napiše na stranicama svoga dnevnika.. Njen sposobnost da iskreno opiše svoja osećanja i na papir prenese razmišljanja o surovom svetu koji je okružuje neobična je za trinaestogodišnju devojčicu, ali Ana je bila sve samo ne jedna obična devojčica. Hrabra, ponekad previše radoznala, pomalo tvrdoglava i svojeglava, uporna, izdržljiva i vrlo vredna. Takva je bila Ana. Nije se žalila na staru odeću koju nosi. Nije se žalila na teške poslove koje obavlja. Želela je da se rat završi, da se vrati svojoj kući i ponovo krene u školu.

    Iako je bila o izolovana od spoljašnjeg sveta, bez slobode i normalnog života, Ana nije klonula duhom. Njene misli su putovale daleko, a njena maštanja i rukom ispisane stranice dnevnika su joj pomagale da prebrodi sve prepreke i životne teškoće. Ali, nemačke zveri su bila jače od Ane. Umrla je tiho, u logoru smrti. a njen dnevnik nam je ostao kao opomena i svedočanstvo zla koje se ne tako davno dešavalo devojčicama i dečacima našeg uzrasta samo zbog toga što su se drugačije zvali, bili druge vere i kulture.

Boske
DNEVNIK ANE FRANK - Ana Frank

Književna vrsta:
Dnevnik

Književni rod:
Epika

Tema:
Život Ane Frank u skrovištu u kući u Amsterdamu za vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

 

Kritički osvrt

Dnevnik Ane Frank jedan je od napotresnijih svjedočanstava u progonima Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.  U njemu su zapisana iskustva, misli i osećanja trinaestogodišnje devojčice koja se dve godine krila u tajnom skrovištu zajedno sa svojom i još jednom jevrejskom porodicom. Čitajući redove ovog dnevnika čitalac može da iskusi sve strahote rata i zločina nacista kroz oči jedne djevojčice. Anin prikaz promjena što su se zbile u osmoro ljudi koji su se skrivali pred nacistima, živeći u neprestanom strahu i izoliranosti, zarobljeni ne samo strahovitim prilikama već i zbivanjima u njima samima, učinio me intimno grozno svjesnom najvećeg od ratnih zala - degradacije ljudskog duha. Anin je dnevnik primjeren spomenik njenom profinjenom duhu i duhu onih koji su radili i rade u službi mira. Čitanje ovoga dnevnika znači bogato i korisno iskustvo.