zvezdica  Beli vrabac

    Bila jednom jedna devojčica po imenu Ana. Ona je bila mnogo siromašna i nije imala ni majku ni oca. Živela je na ulici i borila se da preživi.

    Jednom, kada je išla u potragu za koricom hleba, ugledala je neku svetlost iza ćoška velike zgrade. Tada je Ana pošla prema svetlosti i videla da je to jedan divni beli vrabac sa povređenim krilom. Devojčica ga uze u ruke, otcepi parče materijala sa svoje haljine i zamota vrapcu krilo. Vrabac joj tada reče da s mnogo zahvaljuje što mu je spasila život i da će se odužiti. Zatim je rekao Ani da zatvori oči a on izgovori neke čarobne reči i devojčica se nađe u predivnoj kući. Kada je ušla unutra ugledala je svoje roditelje kako sede za velikim stolom sa gozbom. Tada devojčica otrča do njih izgrli ih i onda svi zajedno presrećni sedoše za sto da ručaju, pa čak i vrabac kome je i krilo već tad bilo dobro.

    Kada je beli vrabac krenuo, Ana mu se zahvali za sve što je učinio za nju. A vrabac joj reče da mu je drago što joj je pomogao i da se dobro dobrim vraća.

Nataša Petković  (OŠ "20.oktobar" Beograd, IV razred, 2017. god.)

 

zvezdica  Žute rukavice

    Bio jednom jedan čovek koji je imao jako strogu ženu. Jednog dana žena mu reče da obavi sve kućne poslove, a da ona ide u šetnju po parku.

    Siroti čovek poče da radi....

   Radio je, radio beskrajno teške poslove...ali nikad nije bilo kraja. Dok je radio razmišljao je kada bi imao moć da sve poslove završi samo kada izgovori čarobne reči, da se veš sam opere, da se pod sam obriše i posuđe da se samo pere a da on ni prstom ne mrdne. Tada na svojim rukama ugleda magične žute rukavice koje su mu rekle da sedne, a da će one uraditi sve poslove. Kada su sve završile rukavice padoše na zemlju kao da više nisu žive. Čovek im priđe i vide da su rukavice pocepane od rada. On uze parče žute tkanine i zakrpi ih, izgledale su kao nove. Nakon nekoliko trenutaka, rukavice su ponovo oživele i zahvalile se čoveku koji ih je spasao, a čovek im je rekoa da se on njima zahvaljuje na pomoći i tada su rukavice nestale.

    Kada se žena vratila kući,  bilo joj je žao muža, pa mu se izvinila i obećala  da više nikada neće biti zla prema njemu.

Nataša Petković  (OŠ "20.oktobar" Beograd, IV razred, 2017. god.)

 

zvezdica  Zvezdana

Bio jednom jedan mladić koji je voleo krstarenje. Proputovao je pola sveta na svom brodu i stigao do mora u kojem je živela školjka Zvezdana.

 Jednom, kada su bacili mrežu i lovili ribu u njihovu mrežu upala je školjka Zvezdana. Zvezdana je čitav dan bila na brodu u mreži, a u ponoć...od mesečeve svetlosti školjka Zvezdana se pretvorila u prelepu devojku. Kada se mladić probudio, na svom brodu je ugledao lepoticu kako se sunča na palubi broda. Kosa joj se presijavala na divnim sunčevim zracima, koža joj je bila bela kao sneg, a oči su bile plave kao beskrajni okean. Mladić se odmah zanjubi u nju i zaprosi je.

Tako su njih dvoje živeli srećno i putovali su morima.

Nataša Petković  (OŠ "20.oktobar" Beograd, IV razred, 2017. god.)