zvezdica  Činovnikova smrt (prepričano)

Jedne divne večeri, gledajući predstavu u pozorištu, kulturni i lepo vaspitani činovnik Ivan Červjakov je kihnuo i svojom pljuvačkom poprskao visokog činovnika sa rangom generala koji je sedeo u redu ispred njega. Taj sasvim bezlazen i ni po čemu strašan događaj izazvao je ogromno nespokojstvo u Ivanovoj duši, a neuspeli pokušaji da ispravi svoju grešku i izvine se generalu na kraju su ga odveli u smrt.

Dok je kroz dvogled posmatrao pozorišnu scenu Ivan je bio na vrhuncu sreće. Uživao je u onome što vidi i nije ni slutio da se može desiti nešto što će mu tu sreću i zadovoljstvo prekinuti. Kihnuo je sasvim iznenada i nije bio mnogo zabrinut zbog toga, jer je kijanje nešto sasvim normalno, nešto što se svima i na svakom mestu može desiti. Ipak, pogledao je pažljivo oko sebe. Bio je kulturan, pažljiv i nije želeo da njegovo kijanje uznemiri bilo koga. Videvši da je poprskao činovnika koji je na položaju većem od njegovog, zbunio se i osetio je potrebu da se istog trenutka izvini zbog svoje velike i nenamerne greške. Njegov pokušaj da se izvini je propao, jer u tom trenutku i njegovo kijanje i njegovo izvinjenje su za generala bili potpuno beznačajni. Uplašen i uznemiren Ivan nije više mogao da gleda predstavu. Osećao je ogroman strah i nespokojstvo u svojoj duši i samo je razmišljao o tome kako da se ponovo izvini generalu i objasni mu da to nije u radio namerno. U svom paničnom strahu i želji da se opravda srljao je iz greške u grešku. Izvinjavao se iznova i iznova, dosađivao je generalu i na kraju, umesto oproštaja i mira u svojoj duši, izazvao je generalov bes i osetio je još veći nemir i strah koji su ga na kraju i ubili.

Činovnik Ivan je bio obični mali čovek koji je živeo u stalnom strahu da ne pogreši i slučajno ne uvredi ljude na položaju većem od njegovog. Osećao se beznačajnim i neshvaćenim, a njegov ogroman strah i osećaj krivice mu nisu dali da stvari oko sebe vidi onakve kakve jesu. Zbog takvog načina života i takvog razmišljanja, njegova smrt je bila neminovna.

Boske

zvezdica  Činovnik Červjakov (opis lika)

Činovnik Červjakov je bio bojažljiv i veoma nesiguran čovek koji je zbog jednog sasvim slučajnog i ni po čemu strašnog incidenta osetio ogroman strah i nespokojstvo u svojoj duši koji su se nakon neuspelih pokušaja da svoju grešku ispravi pretvorili u strepnju i užasnutost i odveli ga u smrt.

Kao i svaki drugi kulturni i lepo vaspitani čovek Červjekov mnogo je vodio računa o svom ponašanju i svojim postupcima. Bilo mu je bitno šta drugi misle o njemu i živeo je u stalnom strahu da nešto ne pogreši i slučajno ne uvredi ljude oko sebe, pogotovo one koji su bili na položaju većem od njegovog. Mnogo se plašio autoriteta, a u sebi nije imao nimalo hrabrosti da taj strah savlada i ponaša se kao normalno biće. Bio je velika kukavica, ulizica i ponizan čovek koji ne zna šta je to ljudsko dostojanstvo. Osećao se sitnim i bezvrednim, nije poštovao sebe, niti svoje vrednosti, pa ga ni drugi nisu poštovali. Kada je kihnuo i svojom pljuvačkom poprskao generala, u svom paničnom strahu i želji da se opravda srljao je iz greške u grešku. Izvinjavao se generalu nekoliko puta, dosađivao mu, a na kraju umesto da dobije oproštaj i mir u svojoj duši izazvao je generalov bes i osetio ogroman strah i užas koji nije mogao da preživi.

Činovnik Červjakov je bio mali čovek koji je živeo bednim životom, bez slobode i ljudskog dostojanstva. Bio je slabić, osećao se beznačajnim i neshvaćenim, a njegov ogroman strah i nesigurnost u sebe, ponizno i nedostojanstveno ponašanje činili su ga jadnim i žalosnim bićem. Njegova smrt je posledica njegovog slabog karaktera

Boske
ČINOVNIKOVA SMRT - Anton Pavlovič Čehov

Književna vrsta:
Novela

Književni rod:
Epika

Tema:
Tragična sudbina malog bednog čoveka 

 

zvezdica zvezdica zvezdica

"Činovnikova smrt" je novela u kojoj saznajemo kako je jedan običan događaj iz pozorišta u potpunosti promenio život njenom glavnom junaku. Da bi što bolje istakao psihološko stanje lika autor je koristio unutrašnji monolog.