zvezdica Pop Ćira i pop Spira

Uvod: U uvodnom delu opisuje se mesto radnje, jedno bogato banatsko selo, čiji su paori (seljaci) bili tako pobožni i imućni da bi mogli izdržavati, ne jednog , već dva popa. Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali "pop hala" zbog proždrljivosti, a Spiru "pop kesa" zbog pohlepe za novcem. On im to zamera, ali  ih ne opisuje kao loše već kao dobre ljude. Meštani u selu su složni i uvek spremni za veselje i zabavu, a popovi uživaju u izobilju i odlično se međusobno slažu. Ako nisu na nekoj proslavi za bogatom trpezom, onda se goste  svojim domovima.  Njihove dve ćerke (Juca i Melanija), dobre su drugarice, uvek su dobro raspoložene i bezbrižno ćaskaju jedna sa drugom. Ovu pravu seosku idilu s vremena na vreme naruše dve popadije Persida i Sida, svojim zajedljivim primedbama na račun one druge, koja bolje izgleda ili koja je bolji ručak spremila, ali se ne ide dalje od toga.

Zaplet: U selo stiže mlad i zgodan novi učitelj Petar Petrović. Iskra zavisti među popadijama, pojavom novog učitelja, pali vatru koja će kasnije buknuti u požar. Obe su htele da iskoriste tu jedinstveno dobru priliku da udaju svoje kćerke. Nevolja je u tome što je mladoženja jedan, a dve zrele udavače.  Lepi učitelj Pera je počeo da posećuje obe porodice, a popadije su obletale oko njega. Počinje prava utakmica između oko toga ko će pre i bolje ugostiti novajliju. Obe su hvalile svoje kćerke i trudile se da Perine simpatije. Za to vreme dežurna seoska tračara Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu: Šta se dešava u kući? Koga će učitelj odabrati? Koja će se devojka bolje pokazati kao udavača? A devojke nisu jednako razmišljale. Juca, Spirina i Sidina kćerka nije volela učitelja. Njeno srce pripadalo je Šaci, bricinom pomoćniku. On je svako veče prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom. Sida je bila strašno iznenađena ponašanjem i odlukom svoje ćerke. Melaniji se sviđao učitelj. Ona je slušajući savete svoje majke vešto i umiljato obigravala oko njega, tako da nije bilo druge nego da se i on u nju zaljubi. Sida je bila veoma ljubomorna na njihovu ljubav i to je bio razlog da izbije rat između nje i popadje Perside. Njih dve više nisu živele u slozi i ljubavi, a dežurna tračara Gabrijela je odmah obavestila selo o njihovoj svađi.

Vrhunac: Ogorčane i razočarane popadije ispričale su svašta svojim muževima. Pop Ćira i pop Spira su se sastali da razgovaraju, ali je na kraju došlo svađe i tuče. Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak. Vest o ovom događaju se brzo proširio selom.Kroz pričanja i uzajamna prepričava sve se to izmenilo i postalo drugačije. Pričalo se da je pop Ćiri prvo izbijen jedan kutnjak, zatim svi zubi, te da je pop Spira udarcem „pop-Ćiri okrenuo donju vilicu čak na leđa". Ćira nije bio zlopamtilo, ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu i natera ga je da tuži Spiru vladiki. Crkvenjak Arkadije je udesio popovi putuju zajedno kod vladike i da na putu za Temišvar prenoće kod popa Oluje. Ćira je u tašni nosio svoj polonljeni zub, a pop Oluja i pop Spira su ga napili i umesto njegovog zuba  stavili veliki konjski zub.  Kad je došao pred vladiku, samouvereno je izašao i u zavežljaju dao zub, što je izazvalo opšti smeh, a naročito onda kad je na ponovljeno pitanje da li je to stvarno njegov zub, potvrdio da jeste i  da ga je služio više od dvadeset godina.

Preokret: Vladika pokušava da pomiri Pop Ćiru i pop Spiru, ta dva zavađena dugogodišnja prijatelja, a Persida, Ćirina žena, je zbog toga očajna jer nije mogla da suzbije bes prema Spirinoj porodici, niti je mogla da se oslobodi mržnje koju je u srcu osećala.

Epilog: Posle pomirenja pop Spire i pop Ćire  u obe popovske porodice došlo je do svadbe. Melanija se udala za učitelja Peru, koji je kasnije postao pop. nije imala decu, pa je vreme provodila tako što je učila je klavir i družila se sa gospodskim svetom. Juca se udala za svog berberina Šacu, rodila je četvoro dece i srećno živela u nekoj varoši u Bačkoj. Pop Pera ju je viđao i sa njom razgovarao kada je tuda prolazio. Bio zadivljen njenom lepotom i jednostavnošću, u sebi je osećao kajanje što se njome nije oženio, gledajući je onako jednostavnu, neposrednu i zdravu.

Boske

 

Opis popova

Pop Spira

Bio je nesto niži od Popa Ćire. Zvali su ga pop kesa zbog svoje pohlepnosti za novcem. Voleo je sa decom da po svadbama skuplja sitan novac koji je kum bacao. Imao je crveni pojas.

Pop Ćira

Bio je mnogo proždrljiv, pa su ga zbog toga zvali pop hala. Obožavao je krofne, a na jednoj svadbi je pre obreda pojeo sve krofne koje je domaćica za svatove spremila. Imao je plavi pojas.