dugme Stari dobri crtaći

Duško Dugouško (engl. Bugs Banny) je animirani lik iz crtanih filmova serijala Looney Tunes i Merrie Melodies američke kompanije Warner Bros. Ovaj izmišljeni sivi zec je jedan od najslavnijih izmišljenih junaka na svijetu. Po njegovoj biografiji rođen je 1940. godine u  Bruklinu (deo Njujorka) a njegov prototip je uradio animator Ben Hardaway. Kasnije njegov lik redizajniraju animatori iz Warner Bros kompanije, Tex Avery i Bob Clempett. U prvim crtanim filmovima Duško Dugouško je postavljen kao stidljivi šumski zeka koji gleda svoja posla i uživa u intimi svoje rupe sve dok ga neko ne uznemiri.  Njegov glavni protivnik je Gica Prasić. U crtanim filmovima koji su napravljeni kasnije Duško Dugouško je pored Gicka Prasića dobio još protivnika (Patak Dača, Tasmanijski đavo, Pera kojot i ludi lovac Milivoj), a sve njih uspeva da nadmudri svojom pameću i spretnošću. Crtani filmovi sa Duškom Dugouškom su puni humora, a za razliku od gomile drugih crtanih likova čiji se humor uglavnom bazirao na begu od opasnosti, Duško se  uvek suočava sa svojim protivnicima i naravno pobeđuje.

Patak Dača (engl. Daffy Duck) je animirani lik iz crtanih filmova serijala Looney Tunes i Merrie Melodies američke kompanije Warner Bros. Pvi put pojavio 1937. godine u filmu Porky's Duck Hant, a njegovi kreatori su animatori Tex Avery i Bob Clempett. Patak Dača je jedan od crtanih likova koga je najteže definisati, jer su postojale dve potpuno različite verzije ovog neobičnog patka. On je u jednom crtaću prikazivan kao suludi zloća, koji je stalno skakutao po ekranu i izvikivao «Hu! Hu!» dok je u drugom bio pohlepni tragač za slavom i bogatstvom. U prvim crtaćima Dačin protivnik je bio Gica Prasić (Porky Pig), a kasnije kada se pojavio lik Duška Dugouška, Patak Dača i Gicko Prasić postaju pouzdani prijatelji, a njihov glavni neprijatelj je upravo Duško Dugouško. Šezdesetih godina Patak Dača je postao glavni negativac u crtanim filmovima o Brzom Gonzalesu.

Mornar Popaj (engl. Popeye the Sailor) je animirani lik iz istoimenog crtanog filma i stripa. Prvi put se pojavio 1929. godine u stripu Thimble Theatre, a izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar. Popaj je simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na podlakticama i neizbežnom lulom od kukuruzovine u ustima. Njegov glavni protivnik je Badžo (engl. Bluto) koji nasrće na njegovu djevojku Olivu (engl: Olive Oyl).  Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Badža obično pokušava da zavede ili prosto otme Olivu od Popaja. Oliva se ponaša naivno i naseda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć. Kada Popaj ne uspe da pobedi Badžu, on po pravilu otvara konzervu spanaća, a čim pojede spanać dobija ogromnu snagu i pobeđuje. pored Olive u crtaćima se često pojavljuju Popajev prijatelj Pera Ždera i beba Kićo.

Tom i Džeri (engl. Tom and Jerry) su animirani likovi iz istoimenih kratkih crtanih filmova. Tom je plavi mačak, a Džeri smeđi miš. Oni su ljuti protivnici, a karakteristično je da obojica obojica hodaju na dve noge.  Tom i Džeri se prvi put pojavljuju u filmu Puss gets the booll (Maca je dobila otkaz) koji je 1940 godine proizvela kompanija Metro Goldwyn Mayer (MGM) kompaniji 1940 godine. Scenaristi i reditelji su bili Vilijam Hana i Džozef Barbera.  Od 1940. do 1958. MGM kompanja je proizvela 114 crtanih filmova sa ovim junacima, a od 1960-tih godina Tom i Džeri crtaći pojavljuju se u serijalu crtanih filmova produkcijske kuće Hana i Barbera.

Brzi Gonzales - "Najbrži miš u celom Meksiku" (engl. Speedy Gonzales), je lik iz crtanih filmova Looney Tunes i Merrie Melodies američke kompanije Warner Bros. Gonzalesove glavne osobine su sposobnost da trči veoma brzo i da  ima meksički naglasak. On obično nosi preveliki žuti sombrero i belo odelo. Prvi put se pojavio 1953 godine u crtaću Cat-Tails for Two koji je režirao Robert MekKimson. Ovaj rani Gonzales je bio zločestiji i ličio je na pacova, a dve godine kasnije Fric Friling je režirao film Brzi Gonzales, u kome se Brzi Gonzales pojavljuje u svom današnjem obliku, koji je redizajnirao animator Holi Pret. Ovaj film jer dobio Oskara za Animirani kratkometražni film. U ovom crtanom filmu, a i u nizu filmova koji su urađeni kasnije,  glavni protivnik Gonzalesu je mačak Silvester. Šezdesetih godina, su urađeni crtaći gde je umesto Silvestera, glavni protivnik Gonzalesu Patak Dača. Jedno vreme ovaj crtani lik je bio zabranjen jer je postojalo mišljenje da njegov lik prikazuje Meksikance u ružnom svetlu, da bi se kasnije na zahtev Lige ujedinjenih latinoameričkih građana ponovo prikazivao.

Silvester (engl. Sylvester Pussycat) je animirani lik iz crtanih filmova serijala Looney Tunes adn Merrie Melodies kompanije Warner Bros. Prvi put se pojavljuje u crtanom filmu Life With Feathers iy 1945. godine, a stvorio ga je animator i producent Friz Freleng. Do sada je napravljeno ukupno 96 crtanih filmova, u kojima je Silvester glavni protivnik Ptičici Tviti (engl. Tweety Bird) i Brzom Gonzalesu. U crtaćima sa Brzim Gonzalesom on je Gringo Pussy (Gringo maca), a u crtaćima sa Ptičicom Tviti on je Puddy Tat. Pojavljiva se i u crtanim filmovima u kojima mu je prijatelj Gica Prasić. Silvester kao animirani lik je ponosan i nikada ne odustaje, ali uprkos svom ponosu i upornošću nikada ne uspeva. Skoro u svim crtaćima je prikazan kao gubitnik.

Pera Kojot – super genije (engl. Willi E. Coyote – super genius) je animirani lik iz crtanih filmova serijala Looney Tunes adn Merrie Melodies kompanije Warner Bros. On je lukavi kojot koji ima mnogo genijalnih ideja. Stvorio ga je 1948. godine Chuck Jones, direktor animacije ove kompanije, a njegove avanture je napisao Michael Malteze. Prvi put se pojavljuje u crtanom filmu Fast and Furry-ous iz 1949. godine.  Do sada je napravljeno ukupno 48 crtanih filmova. U prvih pet glavni protivnik Peri Kojotu je Duško Dugouško, a kasnije umesto Duška Dugouška ka glavni protivnik se pojavljuje Ptica Trkačica (engl. The Road Runner). U svakoj epizodi crtanog filma Pera Kojot smišlja načine kako da je uhvati. Pri tome pravi planove, proračune i konstruiše razne naprave, ali ga Ptica Trkačica uvek nadmudri i pobegne mu. Danas u svetu postoje razna udruženja za podršku ovom propalom geniju.