zvezdica Ja pronalazač

Čitajući novine i gledajući televizor čula sam i videla mnogu decu koja su rođena sa teškim i neizlečivim bolestima. Ta deca su osuđena na težak život i stalnu borbu sa raznim teškim bolestima protiv kojih još nije pronađen lek. Ja bih želela, kada porastem, da otkrijem lek koji bi pomogao mnogoj oboleloj deci. Želim da im olakšam život i pomognem u ozdravljenju.

Svakodnevno se susrećem sa brojnim zdravstvenim problemima koje ima moja drugarica. Njen život je težak, otežano se kreće, ne može samostalno da ide u školu. Mnogo vremena provodi u bolnici idući na razne kontrole. Meni je teško kada je vidim da sedi po strani dok se mi veselo igramo. Ona je povučena u sebe i nema puno drugara jer mnoga deca ne shvataju ozbiljno njenu tešku bolest.

Zbog moje drugarice, ali i zbog mnoge druge dece koja imaju slučnu sudbinu želim da pronađem lek pomoću koga bi ozdravila. Taj lek bi im doneo osmeh na lice i mogućnost da normalno žive i idu u školu. Želim da vidim moju drugaricu kako veselo trči i igra se sa ostalom decom, a sve to zbog mog pronalaska.

Jovana Rajšić (Veliko Banatsko Selo, 2012.)

 

zvezdica Izumi tinejdžera  

Supermen -  Ovog superheroja izmislili su tinejdžeri Jerry Siegel i Joe Shuster. Njihova ideja postala je kalup za gotovo sve superheroje današnjice, a koji su nastali posle “rađanja” Supermena.

Hip hop - Utemeljivači hip hop muzike su dva tinejdžera, sedamnaestogodišnji Clive Campbell  sa Jamajke i njegov učenik, dvanaestogodišnji Grand Wizard Theodore koji je stvorio prepoznatljiv zvuk grebanja ploče.

Pištolj Kolt - izmislio ga je Samuel Colt, tinejdžer koji je želeo da stekne slavu dobrim vatrometom za šta mu je u prvi mah bio i potreban ovakav pištolj.

Pismo za slepe - izmislio ga je petnaestogodišnji tinejdžer Luj Braj (Louise Braille) koji je  ostao bez vida kao trogodišnjak, zbog infekcije usled povrede oka  očevim alatom.  Po njemu je ovo pismo dobilo ime Brajevo pismo.