MOZGALICE

1. Markova majka ima četvoro dece. Prvo dete se zove Ponedeljak, drugo je Utorak, treće je Sreda, a četvrto ..?

2. Seljak u svinjcu ima tri roze svinje, dve plave i jednu zelenu svinju.  Koliko svinja ti s ponosom može reći da ima normalnu boju kože?

3. Pilot iz aviona posmatra veliko krdo crvenih i narandžastih slonova.  Koje krdo slonova se bolje vidi iz aviona?

4. Na kraju jednosmerne ulice stajao je policajac i naplaćivao je kaznu svim vozačima koji su vozili u nedozvoljenom smeru.  Kada je naišao taksista iz nedozvoljenog smera, policajac ga je pozdravio i njie mu naplatio kaznu. Zašto?

5. Dva lovca su otišla u šumu da love fazane. Na jedoj grani su videli jednu sivu prepelicu, tri crne žune, jednog šarenog fazana i dve vrane. Lovci su istovremeno zapucali i obojica su pogodili pticu iste boje. Koliko je crnih ptica ostalo na grani?

6. Otac i dva sina treba pređu čamcem preko nabujale reke. U čamcu mogu da budu ili sam otac ili dva brata, jer čamac ne može da izdrži težinu sve trojice.  Kako će preći reku?

7. Seljak ima livadu u obliku kruga oko koje ne sme da stavi ogradu. Hteo bi da sa polovine livade pokosi seno i smesti ga u štalu, a da sa druge polovine krava popase svežu travu. Kako da ostvari to da nakon što pokosi i odnese seno sa polovine livade, ostavi  kravu samu  kako bi popasla svu preostalu travu s, a da pri tome ne izađe van livade? i ne popase komšijinu travu?

8. Obećao deda unuku da će mu kupiti rolere ako bude znao odgovor na pitanje gde to čovek ulazi na jednu rupu, a uvek izlazi na dve rupe i kad pomisli da je izašao, tek je onda u rupu ušao. Unuk je čitavu noć razmišljao, a setio se tek ujutro kad je ustao iz kreveta. Štaje odgovor na dedino pitanje?

9. Čovek dolazi kod psihijatra. Kaže psihijatru da je jako tužan, besan i da ga boli glava. Psihiijatar mu kaže da ide u cirkus i da gleda predstavu klovna Passantoa. Mojih 5-6 pacijenata koji su imali isti problem kao i vi išli su tamo i Passanto ih je izlečio. Posle te rečenice čovek jako zaplaka. Zašto je čovek plakao i zašto klovn nije mogao da ga izleči?

10. Otac i sin dožive saobraćajnu nezgodu. Oca smeste na odeljenje, a sina odvedu u operacionu salu iz koje izađe hirurg  i uzvikne: "Ja ne mogu da operišem svog sina! ". U čemu je fora?

11. Dva oca i dva sina pošli su u ribolov. Svaki od njih je ulovio jednu ribu. Zašto su onda kući donijeli samo tri ribe?

12. Mama je kupila pet jabuka za svoje petoro dece. Jabuke je donela u korpici. Nakon što je svakom detetu dala jednu jabuku, jedna je jabuka još uvek bila u korpici. Kako je to moguće?

13.  Ivan je hodao po kiši pola sata. Nije imao kišobran,  odelo mu je bilo skroz mokro, ali mu se nije pokvasila nijedna dlaka na glavi. Kako je to moguće ako znaš da nije imao šešir i da mu glava ni sa čim nije bila pokrivena?

14. Ako imaš u kutiji samo jednu šibicu i ulaziš u mračnu sobu u kojoj se nalaze: petrolejka, plinska svJetiljka i peć na drva, što ćeš prvo upaliti?

15. Čovek je kupio papagaja za koga je prodavac tvrdio da odmah ponavlja svaku reč koju čuje. Posle nekoliko dana čovek je shvatio da papagaj ne priča. Kad je hteo da ga vrati prodavcu uvideo je da mu je prodavac govorio istinu. Kako je to moguće?

 

Odgovori

1.  Četvrto dete je Marko

2.  Nijedna, jer svinje ne govore!

3.  Nijedno se ne vidi, jer ne postoje crveni i narandžasti slonovi!

4.  Taksista je išao pešice!

5.  Nijedna. Kad su lovci zapucali ptice su odletele

6.  Prvo dva brata pređu na drugu stranu. Jedan izađe, a drugi se vrati nazad i da čamac ocu. Otac pređe na drugu stranu, izađe na obalu i da čamac sinu da on ode po svog brata.

7.  U centar livade zabode motku i za nju sveže kravu konopom čija je dužina jednaka poluprečniku kruga livade.

8.  Pantalone. Unuk se setio tek kad ih je počeo oblačiti...

9.  On je klovn Passanto.

10.  Hirurg je majka

11. U robolovu su bili deda, otac i sin.

12. Dala je detetu korpicu sa jabukom.

13. Ivan je ćelav.

14. Šibicu

15. Papagaj je gluv.