dugme Životinje neobičnog izgleda

Svaka životinja na našoj planeti je po svom izgledu na neki način posebna. Međutim, postoje pojedine životinje koje u u svom izgledu imaju nešo što odudara od uobičajenog, nešto drugačije i pomalo neobično. Zbog toga neoičnog što ih krasi nazvaćemo ih "životinjama neobičnog izgleda".

Blobfish je morska riba koja živi u dubokim vodama Australije i Tasmanije.  Njen izgled pomalo sliči izgledu čoveka. Pronađena je na dubinama gdje je pritisak 12 puta veći nego na nekim ostalim delovima i dubinama mora. Dugačka je oko 30 cm, a meso joj je kao želantin koji je samo malo gušći od mora. Takvo telo joj omogućava da pluta iznad morskog dna. Blobfish riba ne troši energiju na plivanje, niti na hranjenje. Umesto da ide u lov ona leži i čeka da nešto jestivo prođe pored nje.

Madagaskarski prstaš ili Aj-aj je mala životinja koja živi na ostrvu Madagaskar (Indijski okean). Dužina tela mu je od 36 do 44 cm, a težak je do 3 kg.  Na telo mu se nadovezuje žbunasti rep koji je dugačak od 20 do 60 cm.  Krzno mu je crne ili tamno smeđe boje, a lice i donji deo tela su mu beli. Najinteresantnije su njegove oči sjajno žute boje i velike klempave uši. Ima zube slične pacovima, duge i tanke prste od kojih je  najduži srednji prst.  Aj-aj je živi noću, a izuzetno dobar sluh mu pomaže da se snalazi po mraku. Spada u noćne grabljivice, a plen su mu uglavnom insekti iz drveća. Hrani se na isti način kao detlić. Kucka po drveću tražeći bube, pa ih onda vadi svojim dugim srednjim prstom iz kore.

Velikooka avet je životinja koja spada u grupu polumajmuna. Visoka je 15 cm i na okrugloj glavi ima velike buljave oči i klempave uši. Oči su joj nepomične, ali se zato njegova glava može okretati za 1800. Živi na drveću i hrani se insektima i drugim sitnim životinjama. Dugačak rep, velika stopala i jastučići na dugim prstima pomažu ovoj aveti da se veštro pentra po drveću.  Dok skače sa drveta na drvo, može je uloviti gotovo svaka ptica, pa je često žrtva ptica i zmija. Ove životinje vole svoju slobodu više od svega. Ne mogu da podnesu da  budu zatvorene u kavezima i ako do toga dođe, u većini slučajeva izvrše samoubistvo.

Nosati majmun ima nos koji liči na surlu i veliki stomak. Dugačak nos imaju samo odrasli mužjaci i on može dostići dužinu od oko 17 cm, što je jednako četvrtini visine ovog majmuna. Staništa nosatih majmuna su ograničena zbog njihove specifične ishrane. Jedu semenke, suvo voće i mlado lišće biljaka koje rastu jedino na ostrvu Borneo (Indonezija).  Žive na drveću u blizini vode i odlični su plivači. Skaču sa drveća u vodu da se rashlade, a mogu da zarone i do 20 m dubine. Ribari ih često nalaze po nekoliko kilometara udaljene od obale, dok plivaju seleći se na susedno ostrvo. Jedini neprijatelji su im leopardi i krokodili, a grupu majmuna na opasnost upozorava mužjak svojim krikom.

Tapiri su sisari papkari sa neparnim brojem prstiju. Žive u šumama i močvarnim predelima Amerike i Azije. Liče na svinje, krupni su i izgledaju kao trome i trapave životinje. Imaju konjastu glavu koja se produžava u kratku i golu surlu. Surla im je pokretljiva i  pomoću nje hvataju i čupaju granje i lišće. Telo tapira je pokriveno kratkom poleglom dlakom, a u zavisnosti od boje dlake razlikuju se dve vrste tapira: američki i indijski. Celo telo američkog tapira prekriveno je tamnom dlakom, dok je kod indijskih tapira jedan deo leđa prekriven belom dlakom. Tapiri danju miruju, a po noći idu u potragu za hranom. Da bi se zaštitili od krvožednih insekata često se valjaju u blatu, pa tako pored svog izgleda još više podsećaju na svinje.

Armadil je životinja koja ima neobičan koštani oklop. Živi u centralnim delovima Argentine (Južna Amerika) na livadama ili pjščanom tlu. Dug je od 9 do 11,5 cm, nema repa i  ima mali nos ružičaste boje. Ukoliko se uplaši, ova životinjica ima sposobnost da se potpuno zakopa u zemlju za svega nekoliko sekundi. Hrani se najčešće mravima i to tako što blizu njihovog mravinjaka izbuši rupu i čeka ih u zasedi. Ponekad se hrani crvićima, manjim puževima i insektima.

Zvezdasta krtica je neobična krtica sa zvezdastim nosem. Pronađena je u Kanadi i Velikoj Britaniji. Živi u poljima i livadama na kojima je tlo duboko i vlažno. Hrani se insektima, crvima, glistama i drugim sitnim životinjama koje žive ispod zemlje. Veoma je dobar plivač. Kao i sve krtice i ova neobična krtica pravi tunele ispod zemlje, samo što su izlazi iz tunela koje ona prokopa uvek u vodi. Aktivna je i noću i danju i u svim godišnjim dobima, čak i zimi kada pravi tunele u snegu. Kopanje joj omogućavaju široke i snažne prednje noge na kojima ima pet prstiju sa dugim kandžama.