dugme Najopasnije životinje

Na svetu postoji mnogo opasnih životinja, ali većina njih ne dolazi često u kontakt sa ljudima i zbog toga postoji manja verovatnoća da će one napasti i ubiti čoveka. Međutim, postoje neke životinje koje ne biraju žrtvu i od kojih je stradalo mnogo ljudi. Te životinje zovemo najopasnijim životinjama na svetu.

Komarac je najopasnija životinja na svetu, jer je zaslužan za smrt najvećeg broja ljudi. Ženke komarca ujedaju ljude i životinje i na taj način prenose razne viruse i bolesti. One imaju poseban usni aparat kojim probijaju kožu, uzimajući malo krvi. Istovremeno, u krv žrtve ubrizgavaju pljuvačku koja sadrži posebnu materiju koja im pomaže da lakše izvuku krv.  Komaraca ima svugde na svetu, ali opasni su samo oni u Africi, Aziji i određenim delovima Severne i Južne Amerike, jer u tim delovima sveta postoje ozbiljne bolesti koje prenose. U drugim delovima sveta su bezopasni.

Zmije otrovnice su po opasnosti druge životinje na svetu. Postoji  ukupno oko 2000 vrsta zmija, od kojih je 450 otrovno.  Zmije otrovnice žive svugde na svetu i svojim otrovom ubijaju veliki broj ljudi, naročito u Africi, Aziji i Severnoj Americi. Od otrovnih zmija samo 250 vrsta ima otrov dovoljno jak da ubije čoveka. Najpoznatije otrovnice su kobre. Dugačke su između 60 cm i 5 m, a najduža među njima je kraljevska kobra koja živi u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Otrov kobri nije puno jak, ali ga one izlučuju u velikoj količini koja može da ubije čoveka u roku pola sata. Zubi si im šuplji i povezani sa otrovnom žlezdom, a zbog njihove posebne građe neke kobre mogu štrcati otrov na udaljenost i do dva metra.

Škorpija je izuzetno opasna životinja zastrašujućeg izgleda i po opasnosti je treća životinja na svetu. Škorpije žive širom naše planete, a najviše ih ima u sušnim predelima Afrike, Severne i Južne Amerike i centralnoj Azije.  Na svetu postoji oko 1500 vrsta škorpija, ali je smrtonosno samo njih 25. One napadaju plen tako što mu se brzo približe i ubodu ga bodljom na vrhu repa, koja sadrži dve žlezde pune otrova. Njen otrov može da ubije čoveka u roku od samo nekoliko minuta. Najopasnija je afrička škorpija, koja može da izbaci otrov iz tela do daljine od jednog metra, tako da uopšte ne mora da bude u kontaktu sa žrtvom kako bi je savladala.

Velike mačke (lav, tigar, puma, jaguar, gepard) se po opasnosti nalaze na četvrtom mestu. Najopasnija velika mačka je lav. Lavovi žive u Africi, a ima ih i u Indiji, državi na azijskom kontinentu. Mužjak lava je je težak između 200 i 250 kg, ima veliku grivu i rep koji se završava čuperkom. Ženke su manje od mužjaka i nemaju grivu. Zbog  svoje manje težine brže su od mužjaka, pa one love plen dok mužjaci čuvaju čopor svojom glasnom rikom. Lavlja rika se može čuti na rastojanju od 8 km. Lavovi napadaju samo kada su gladni. U poslednje vreme sve češće napadaju ljude, jer su im se dejstvom ljudi smanjile površine na kojima mogu da love, kao i broj životinja kojima se hrane.  

Krokodil je opasna životinja koja je odgovorna za smrt velikog broja ljidi. Živi u Africi i Australiji, a neke vrste se mogu naći i u Severnoj Americi, gde često napadaju ljude. Krokodili su dugi između 1,2 i 7 m, a rastu celog života. Telo im je pljosnato i prekriveno rožnatim ljuskama. Imaju velike i oštre zube, koji mogu da lako slome kosti plena i raskomadaju ga. Krokodili napadaju plen velikom brzinom, obično iz zasede.  U stanju su da dugo vremena čekaju na jednom mestu i da napadnu u  najpovoljnijem trenutku.  Aligatori koji žive u Kini i Sjedinjenim američkim državama se razlikuju od ostalih vrsta krokodila, jer su manje agresivni i retko napadaju ljude.

Slon je najveća kopnena životinja i nalazi se po opasnosti na šestom mestu. Iako slonovi izgledaju kao mirne životinje koje po cirkusima i zoološkim vrtovima dozvoljavaju ljudima da ih jašu i hrane, oni su vrlo opasne životinje. Oni ne napadaju plen zbog hrane, jer se hrane samo biljkama i zbog toga je njihov napad nepredvidiv. Česti su slučajevi da slon bez ikakvog upozorenja napadne i ubije osobu koja se o njemu starala više od petnaest godina.  Svi slonovi imaju dugačku surlu i velike kljove. Žive u  Africi i Aziji. Najpoznatije vrste slonova su afrički slon, afrički šumski slon i indijski slon. Afrički slon je najveći kopneni sisar na svetu. Dužina tela se obično kreće od 6 m do 7,3 metara, teški su su između 7 i  10 t, a visoki su od 3 m do 3,5 m.

Nilski konj iako deluje kao lenja i pitoma životinja je opasna zver koja zna da iznenada napadne iz zasede. Nilski konji su brži su i okretniji nego što to na prvi pogled izgleda. Oni napadaju svojim velikim ustima koja mogu da rašire do 1 m. Preko dana obično borave u vodi, a po noći odlaze na kopno gde pasu travu. Hrane se u toku noći od 5 do 6 sati i  u tom periodu mogu da pojedu oko 68 kg hrane. U vodi se kreću brzinom do 8 km/h, dok na kopnu mogu da trče brzinom između 30 i 50 km/h.  Žive u rekama i jezerima Afrike.

 

zlatnožuta gatalinka                     

             puma                                           tigar                                    indijski slon