zvezdica Probudi se, nešto se dešava...

Živiš u snovima. Možda su oni lepi i zanimljivi, ali nisu stvarni jer u njima ti nikada nisi ti, daleko si od istine, daleko od sebe samog. Zato, probudi se! Osvrni se oko sebe i pogledaj sve te ljude! Shvati da se nešto dešava i da možda neko drugi tvoju sudbinu rešava. Nemoj to dopustiti! Budi ti sam krojač svoje sudbine!

Da li si svestan toga da život brzo prolazi i da se u njemu dešavaju razne stvari, velike i male, važne i manje važne? Svako može pobeći u snove i maštajući očekivati da neko drugi promeni svet oko njega. Ti nemoj da budeš takav! Nemoj trošiti svoje vreme spavajući jer ako tako nastaviš prespavaćeš mladost, prespavaćeš život. Voliš li život? Ako ga voliš, učini nešto! Ne dozvoli da ti svaki dan bude isti. Ako zagrebeš samo malo dublje ispod površine, malo bliže suštini življenja, shvatićeš da su dani različiti, ni slični jedan drugom. Nekada su sunčani i puni svetlosti, a nekada sivi i mračni. Takav je i život ljudi. U njemu se prepliću srećni i tužni trenuci. Zato nemoj da spavaš! Otvori svoje oči, zakorači hrabro u stvarnost i proživi svoj život najbolje što možeš. Promeni stvari oko sebe, promeni sebe samog jer niko drugo to ne može učiniti. Preuzmi odgovornost za vlastitu budućnost i svoju sudbinu. Život ide dalje, dani prolazi brzo i na tebe niko neće čekati. Kosa će ti osedeti, ostarićeš i pitaćeš se šta si u međuvremenu radio. Spavao, sanjao, sedeo na klupi prekrštenih ruku i čekao da nešto dođe samo od sebe ili si uzeo stvari u svoje ruke i zgrabio sve što ti je život pružio? Znaj, da svaki tvoj postupak, bio dobar ili loš ima neku posledicu. Ne možeš očekivati nešto od svog života, ako u njega prethodno nešto ne uložiš. Zato se moraš probuditi na vreme i boriti se za sebe. Hajde, trgni se, otvori oči! Vidi, nešto se dešava! Priroda se budi, probudi se i ti. Uzmi stvari u svoje ruke, jer ti to možeš. Promeni nešto!

Stariji, mudri ljudi često kažu da nije dobro zanositi se snovima i zaboraviti živeti istinskim životom. Samo nezrela deca mogu verovati u to da će se stvari promeniti same od sebe i isuviše je detinjasto očekivati od nekog drugog da reši tvoje probleme i tvoju sudbinu. Zato, budi pametan i probudi se dok još ima vremena i nade. Nemoj posle da ti bude žao. Nemoj da kažeš da nisi znao da se nešto dešavalo i da se tvoja sudbina rešavala dok si ti čvrsto spavao.

Boske

zvezdica Probudi se, nešto se dešava...

Sunce se polako budi rađajući novi dan. Dva goluba bela razmenjuju nežnosti na tvom prozoru, a ti dalje spavaš i ne vidiš šta se oko tebe dešava. Hajde, probudi se! Ustani! Vreme je da otvoriš svoje lepe oči i pogledaš svu tu lepotu koja te okružuje.

Snovi su lepi i u njima je sve moguće, ali je stvarnost je potpuno drugačija. Ne možeš da provedeš svoj život spavajući, očekivajući da se stvari promene same od sebe. Učini nešto za sebe samog. Promeni se. Promeni taj surovi svet u kome živiš, preuzmi inicijativu i sam reši svoju sudbinu. Život prolazi neverovatno brzo. Vreme teče, a kazaljke sata neće na tebe čekati. Tato moraš da se trgneš dok je vreme, da  zgrabiš život obema rukama i grčevito se boriš za bolje sutra. Možda ti se čini da trenutno nisi sposobna da se sama izboriš sa tinejdžerskim poteškoćama. Možda ti se čini da si još isuviše mlada da razmišljaš o svojoj budućnosti. Grešiš! Baš sada sada je pravo vreme, jer godine u kojima si  sada su prekretnica u tvom životu.

Zato brzo otvori oči! Vidi šta se oko tebe dobro dešava!  Evo dva mala goluba na tvom prozoru.  Veselo čavrljaju i šalju ti poruku da život je lep i da ga ne treba uzalud trošiti Možda se baš sada tvoja sudbina rešava, a ti spavaš! Probudi se već jednom! Ne propuštaj šansu koju ti život pruža!

Boske

 

zvezdica Probudim se

Probudim se
nad krevetom oluja

Padaju zrele višnje
u blato.

U čamcu
zapomožu
raščupane žene.

Vihor
zluradnih noktiju
davi mrtvace.

Uskoro
o tome
ništa se neće znati

Miodrag Pavlović