zvezdica U staroj zanatskoj radionici

Stari zanati na neki način pretstavljaju i umetnost. Nekada su majstori svoj proizvod pravili sami od početka do kraja. Za neke od tih veština trebalo je pokazati i maštovitost.

Imala sam priliku da se susretnem sa jednom od zanatskih radionica koja se bavila predenjem, tkanjem i izradom raznih predmeta od vune. Moja baka je bila član jedne takve radionice i svaki put kada bih joj došla u posetu, ona me je vodila u razgledanje radionice. To je bila jedna velika prostorija u kojoj je mnogo žena uz pesmu i šalu pravilo prava mala umetnička dela. Videla sam mnogo starih predmeta od kojih mi se najviše dopala preslica i vreteno, ali me je očarala i jedna baka čije su ruke vešto rukovala razbojem iz koga je izlazio predivan ćilim. Moja baka mi je pokazala kako se prave džemperi u raznim bojama i sa različitim šarama. Svoje završene radove žene su kačile po zidovima radionice i svaki je našao svog kupca. Žene iz bakine radionice su mi poklonile jedan džemper i kada god ga obučem pored topline na telu osetim i toplotu oko srca.

Mnogo mi je žao što tih starih zanatskih radionica ima sve manje i mladi nisu zainteresovani za to. Meni je moja baka obećala da će mi, kada porastem, preneti sve svoje znanje

Jovana Rajšić (Veliko Banatsko Selo, 2012.)
 

 Kovač

Čekić i nakovanj su mu glavni alati,
kako da ih koristi  kovač mora znati.
Ako i ti želiš gvožđe da kuješ,
o ovom zanatu moraš prvo da čuješ.

 

 Korpar

Korpar ne može biti svako,
plesti korpe nije lako.
Ako želiš korpar biti,
o ovom zanatu moraš naučiti.

 

 Vunovlačar

Vunovlačar prerađuje vunu finu,
da od nje dobiješ toplu odeću za zimu.
Ako želiš vunovlačar biti,
o ovom zanatu moraš naučiti.